İçeriğe geç

Donatanın Sorumlulukları Nelerdir

Donatan bilgileri nelerdir?

(1) Gemi sahibi, gemisini su üzerinde kâr amacıyla kullanan gemi sahibidir. (2) Başkasının gemisini kendi adına veya kaptan aracılığıyla su üzerinde bir menfaat elde etmek amacıyla kullanan kişi, üçüncü kişilere karşı malik sayılır.

Donatan malik olmak zorunda mı?

Ekipman. Türk Ticaret Kanunu’nun 946. maddesine göre, “ekipman işleticisi, gemisini deniz ticaretinde kullanan gemi sahibidir.” Buna göre, gemi sahibi bir ticaret gemisine sahip olmalı ve onu kendi adına kârlı bir şekilde işletmelidir.

Donatan tüzel kişi olabilir mi?

Ekipman bağlantısına tıkladığımızda, ekipman eklemek için iki tür seçenek göreceğiz. Eklemek istediğiniz sahip, “gerçek kişi, tüzel kişi” olabilir.

Kusursuz çatma nedir?

TTK m. 1287 hükmüne göre, beklenmeyen bir durum veya mücbir sebep sonucu meydana gelen veya sebebi anlaşılamayan çarpışmalara tam çarpışma denir.

Donatma iştiraki nedir?

Tersane iştiraki, birden fazla kişinin, birlikte sahip oldukları bir gemiyi, aralarında yaptıkları sözleşmeye göre, hepsi adına deniz ticaretinde kullanmalarıyla oluşan, deniz ticaretine mahsus özel bir şirket türüdür (TTK m. 951/1).

Liman kaydı olmazsa ne olur?

Tekneniz liman kaydı olmadan yakalanırsa, bağlanacaktır. Bu tekneyi ve motorunu kayıt altına alabilmeniz için mutlaka faturalara ve CE sertifikasına ihtiyacınız olacak. Tekneyi satın aldığınız firmayla iletişime geçmelisiniz.

Donatma iştiraki nasıl sona erer?

Ekipman katılımının sona ermesi Ekipman katılımı ancak gemi battığında veya geri alınamaz bir şekilde ele geçirildiğinde sona erer. Tüm gemi hisselerinin tek elde toplanması veya geminin deniz ticaretinde daimi kullanımdan kaldırılması ekipman katılımının sona ermesiyle sonuçlanır.

Donatan tacir midir?

Ekipman iştiraki tüzel kişilik değildir. Ekipman katılımı için bayiler için geçerli olan hükümler geçerlidir (Genel Şartlar ve Koşullar Madde 17). Ortak sahiplerin de tüccar unvanına sahip olup olmadığı tartışmalıdır. Yargıtay’a göre ekipman iştiraki iflas tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Starya süresi kaç gündür?

Starya sırasında günler iş günü olarak düzenlenir. Yani bu sürenin hesaplanmasında pazar ve tatil günleri dahil edilmez. Demuraj ve 3 günlük ihbar süresi durumunda günler ardışık olarak hesaplanır.

Donatma iştirakinde tacir sıfatı kime aittir?

Ekipman katılımında, ortak sahiplere (ekipman sahiplerine) tacir sıfatı tanınmaz. Ekipmanı tedarik eden bağlı şirket, tacirin mesleki sıfatına sahiptir ve tacirin görevinin sonuçlarına tabidir.

Geminin kaydedildiği kütüğe ne ad verilir?

Gemi ve taşıtlar rıhtım defterine tescil ettirilmek zorundadır; MGS veya TUGS’ye tescilli olmayan, on sekiz grostondan küçük ve iki buçuk metreden büyük ticaret gemileri, deniz ve iç su taşıtları ile iki buçuk metre ve daha büyük boydaki özel gemiler, deniz ve iç su taşıtları için tescil zorunludur.

Gemi sahibine ne denir?

Gemi sahibi ne demektir? Deniz yoluyla ticaret yapan kişilere “gemi sahipleri” denir. Gemi sahipleri bir veya daha fazla gemiye sahiptir ve bu nedenle çalışan olarak değil, yatırımcı veya işveren olarak çalışırlar.

Donatan kime denir?

Ekipman; Gemi sahibi, gemisini su üstünde kâr amacıyla kullanan gemi sahibidir.

Çatmanın unsurları nelerdir?

Aynı zamanda çatışma eyleminin gerçekleşmesini kolaylaştıran tüm unsurların mevcut olması gerekir. Bu unsurlar: *birden fazla geminin varlığı, *gemilerin çarpışması, *çatışma ortamı, *hasarın varlığı, *gemilerin birbirinden bağımsız olması.

Müşterek kusurlu çatma nedir?

Müşterek kusurdan kaynaklanan çatışma: Türk Ticaret Kanunu’nun 1289 ve 1290’ıncı maddelerinde düzenlenen müşterek kusurdan kaynaklanan çatışma, çatışmanın gemilerden bir kısmının veya tamamının (donanımının veya gemicilerin) kusurundan kaynaklandığı halleri ifade eder.

Taşıtan nedir?

Deniz hukukunda, gönderen, yükü deniz yoluyla taşıyan kişi ve taşıma sözleşmesini yapmak ve navlunu ödemekle yükümlü olan taraftır. Gönderen genellikle yükün sahibidir, ancak bu, gönderenin unvanını belirlemek için bir koşul veya zorunlu bir gereklilik değildir.

Gemi numarası nerede yazar?

Gemi/teknenin adı ön tarafın her iki tarafına, adı, rıhtım ve rıhtım kayıt defterinin numarası ise kıç tarafına yazılmalıdır. Ad, rıhtım ve numara girildikten sonra fotoğraf çekilir. Renkli olarak kağıda veya fotoğraf kağıdına basılır.

Tekne e-devlette gözükür mü?

Sistem sayesinde 15 Ocak’tan itibaren birçok işlem e-devlet kapısı üzerinden vatandaşlara açıldı. E-devlet üzerinden şu işlemler yapılabiliyor: “Gemi sicili, inşa halindeki gemilerin tescili, geçici tescil ve rıhtım defterine veya uygulamaya kayıt, kayıtlı gemi ve su taşıtları için bilgi talebi ve ücret ödeme.”21.01.2021

Gemi vasfını nasıl kaybeder?

Gemi tamir edilemeyecek şekilde batar ve denizde hareket etmeyi gerektirmeyen bir göreve tahsis edilirse veya bu üç durumdan biri gerçekleşirse gemi, gemi olma vasfını kaybeder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Öğrenci Escort