Kastamonulu Şerife Bacı kimdir?
Şehit Şerife Bacı, Kurtuluş Savaşı’nda İnebolu’dan Kastamonu’ya mühimmat taşıyan kahraman Türk kadınını temsil ediyor. Şerife Bacı, sert kış koşullarının hüküm sürdüğü Aralık 1921’de sırtında çocuğu ve öküz arabasıyla kışlaya gelmiş, çocuğunu ve kurşunları korumak için donarak ölmüş.
Şerife bacının bebeğine ne oldu?
“Türk şehidinin annesi Kastamonu ilinin Devrekâni ilçesine bağlı Seydiler beldesinin Satı köyünden Şerife’dir. Öküz arabasındaki Şerife’nin ağlayan bebeğinin adı Sıdıka’dır. Sıdıka birkaç yıl önce vefat etmiştir.” 8 Mart 2019
Şerife Bacı nerede donarak öldü?
Kurtuluş Savaşı sırasında, çocuğu ve öküz arabasıyla birlikte İnebolu’dan Ankara’ya mühimmat taşıma işine katılan Şerife Bacı, 1921 yılının Aralık ayında kış şartları nedeniyle donarak hayatını kaybetti.
Şerife Bacı nereden nereye gidiyor?
Kastamonu’nun Seydiler ilçesinden Şerife Bacı, hüzünlü bir sonla biten kahramanlık destanıdır. 1921 yılının ilk aylarında İnebolu’dan aldığı mühimmatla Kastamonu’ya doğru yola çıkan Şerife Bacı, çetin kış şartlarında ve aniden bastıran kar fırtınasında bağlı olduğu öküz arabası kolundan düşer.
Kastamonulu Şerife Bacı başta olmak üzere en büyük fedakarlığı kadınlarımızın yaptığı güzergaha ne ad veriliyordu?
Cephanenin taşındığı güzergaha “İstiklal Yolu” adı veriliyor.
Şerife Bacı Kastamonu’da yaşamış mıdır?
1900 yılında Seydiler’de doğan Şerife Bacı, Kastamonu’dan Ankara’ya mühimmat getirmek için mücadele vermiş ve 1921 yılında donarak hayatını kaybetmiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında mühimmat temininde çoğunlukla yaşlı kadın ve erkeklerin çalışması, Şerife Bacı’ya iş sağlamıştır.
Serife Bacının kızı kimdir?
Köylüler, cephede patlayan bir bombada sol bacağını ve bir gözünü kaybeden Topal Yusuf adlı yaralı bir savaş gazisiyle evlenmesini ayarladılar. Yeniden evlenmelerinin üçüncü yılında kendilerine Şerife Gelin (tam anlamıyla: Gelin Şerife) adını veren çiftin Elif adında bir kızları oldu. Köylüler, cephede patlayan bir bombada sol bacağını ve bir gözünü kaybeden Topal Yusuf adlı yaralı bir savaş gazisiyle evlenmesini ayarladılar. Yeniden evlenmelerinin üçüncü yılında kendilerine Şerife Gelin (tam anlamıyla: Gelin Şerife) adını veren çiftin Elif adında bir kızları oldu.
Şerife bacının kızı Elife ne oldu?
Dört okulun katıldığı çalışma, TÜBİTAK 2204-B’nin ortaokul öğrencilerine yönelik araştırma projelerine dahil edildi. “Elif Bebek” Ankara’dan yola çıkarak önce Çankırı’daki, ardından Kastamonu’daki proje ortağı okulları ziyaret etti. Son olarak İnebolu’yu ziyaret edecek olan “Elif Bebek”, Ankara’ya dönecek.
Şerife Bacı’nın annesi kimdir?
Fatma Seher Erden (1888, Erzurum – 2 Temmuz 1955, İstanbul) ya da soyadı Kanun’dan önceki lakabı Kara Fatma, Kurtuluş Savaşı’nın kahraman askeridir.
Şerife Bacı’nın mezarı nerede?
Anısına, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. yılı olan 1973’te Seydiler Belediye binasının önüne rölyefi dikildi. 2020 yılında İnebolu’daki anıtın yanına temsili bir mezar dikildi.
Şerife Bacı nasıl öldü?
İnebolu’dan aldığı mühimmatı, 9 aylık bebeğiyle İstiklal Caddesi’nden Kastamonu’ya kağnılarla taşırken donarak ölen Şerife Bacı’nın hikayesi.
Şerife Bacı’nın ön plana çıkan özelliği nedir?
Kastamonu Kışlası önünde donarak can veren Şerife Bacı’nın (1900-1921) hayatında öne çıkan değerler şunlardır: Vatanseverlik, fedakarlık, çalışkanlık, sorumluluk, duyarlılık, cesaret, sabır, yardımlaşma, birlik ve beraberlik.
Milli Mücadelenin kadın kahramanları kimlerdir?
KURTULUŞ SAVAŞINDA KADINLAR SAVAŞIYORKara Fatma (Fatma Seher) … Tarsuslu Kara Fatma. … Nafize hanım. … İzmirli Ayşe Hanım. … Gördesli Makbule. … Bitlis Defterdarı … Fransızları yanlış yola sürükleyen Önder Hatice. … Nene Hatun (1857-1955)Diğer makaleler…
Şerife Bacı hangi cephededir?
Bu mücadeleye katılan kadınlarımızdan biri de Şerife Bacı’dır. Şerife Bacı, Kurtuluş Savaşı’nda İnebolu-Ankara arasında lojistik cephede cephane ve mühimmat taşıyarak milli mücadeleye destek veren ve Kurtuluş Savaşı mücadelesinin sembolü haline gelen Anadolu kadınlarından biridir.
Kurtuluş Savaşı’nın kahramanları kimlerdir?
Kurtuluş Savaşı’nın 8 Kahramanı ve Kurtuluş Tarihi: Şahin Bey. … Gördesli Makbule. … Sütçü İmamı. … Satı Çırpan. … Fevzi Çakmak. … Nezahat Onbaşı… Yörük Ali. … Kara Fatma.
Şerife Bacı nasıl öldü?
Şerife Bacı, milli mücadele sırasında Türk Ordusu’na deniz yoluyla getirilen mühimmatın İnebolu’ya ulaştırılmasında görev aldı. 1921 kışında öküz arabasıyla cepheye mühimmat taşırken, birkaç aylık kızını ve mermileri korumak için öküz arabasına yaslanarak Kastamonu kışlası yakınlarında donarak öldü.
Şerife Bacı’nın annesi kimdir?
Fatma Seher Erden (1888, Erzurum – 2 Temmuz 1955, İstanbul) ya da soyadı Kanun’dan önceki lakabı Kara Fatma, Kurtuluş Savaşı’nın kahraman askeridir.
Şerife Bacı’nın mezarı nerede?
Şehit Şerife Bacısı ve Şehit Anıtı, Seydiler ilçesinin İnebolu istikametine doğru girişinde bulunmaktadır.
Milli Mücadelenin kadın kahramanları kimlerdir?
Milli Eğitim Bakanlığı Yayınevi tarafından yayımlanan 5, 6, 7 ve 8. sınıflara yönelik dört Türkçe ders kitabı incelenerek toplam 10 kadın kahraman belirlendi. Bu kahramanlar; Bunlar Jale İnan, Safiye Ali, Halet Çambel, Sabiha Gökçen, Şerife Bacı, Halime Çavuş, Kara Fatma, Nezahat Onbaşı, Nene Hatun ve Afet İnan.