Müessese ne demek tarih?
Kelime anlamı: Muessesa kelimesi kurum, kuruluş veya organizasyon anlamına gelir. Belirli bir amacı veya işlevi olan ve genellikle resmi bir yapıya sahip bir organizasyonu tanımlar. Kökeni: “Kuruluş” kelimesi Arapça kökenlidir. Arapçada “مُؤَسَّسَة” (mu’essesa) kelimesi kurum veya organizasyon anlamına gelir.
Müessese ne demek idare?
“Vakıf”; “Sermayesinin tamamı bir kamu iktisadi teşebbüsüne ait olup, buna bağlı şirket veya şirketler topluluğudur.”
Müsellim ne demek tarih?
Müsellem, Osmanlı İmparatorluğu’nda savaş zamanlarında ordunun sokaklarını temizlemek, köprüleri onarmak, yolları açmak gibi birçok görevi yapan kişiydi.
Müesse ne demek?
Arapça bir kelime olan müessese kelimesi “main” kökünden türemiştir. “Essence” kelimesi kök, yapı ve temel anlamına gelirken, “müssese” temelleri atılan ve inşa edilen kurumu ifade eder. Kelimenin çoğulu “institution” olarak yazılır.
Müessese ne demek maliye?
Sermayesinin tamamı bir kamu iktisadi teşebbüsüne veya kamu iktisadi teşebbüsüne ait olan ve bunlara bağlı olan şirket veya şirketler topluluğudur.
Müessese yerine ne kullanılır?
Genel olarak ilk anlamı kuruluş olarak ifade edilebilir. “Kuruluş” aynı zamanda “işletme” anlamında da ifade edilebilir.
Müessese nedir hukuk?
Kuruluş; Devlet iktisadi teşebbüsüne veya kamu iktisadi kuruluşuna bağlı şirket veya şirketler topluluğudur.
Müessese ne demek din?
Kuruluş: Toplum üzerinde manevi bir etki bırakan, yerleşmiş, kurulmuş bir fikir, düşünce veya algı, bir kuruluş, bir kurum, bir kurumun inşası anlamına gelir.
Müesses durum ne demek?
İdarenin iradesiyle hukuka aykırılığı nedeniyle hukuk dünyasından silinmesi gereken bir işlemde, iptal veya silinme işleminden önceki mevcut durumun muhafaza edilmesi gerektiğini belirleyen kuruma yerleşik statü denir.
Mülazım ne demek tarih?
Mülâzım kelimesi aynı zamanda “teğmen” anlamına gelir. Oberleutnant ise teğmendir.
Tarihte mütesellim ne demek?
Mütesellim, her beylerbeyinin veya sancakbeyinin görevleri sebebiyle eyalet veya sancakta bulunmadığı zamanlarda kendisine güvendiği veya kendisini temsil etmek üzere gönderdiği temsilcidir. Mütesellimcilik, 17. yüzyılın sonlarından Tanzimat dönemine kadar devam etmiştir.
Mübareze ne demek tarih?
Mübareze kelimesi isim olarak çağdışı anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime iki düşman taraftan insanların çatışması anlamına gelir.
Tahsiyat ne demek?
Kelime anlamı: Borç tahsilatı kelimesi, tahsil etme veya borç toplama anlamına gelir.
Müttehim ne demek Osmanlıca?
1. Suçlayıcı, savcı.
Nizam ne anlama gelir?
Düzen; Arapça kökenli bir kelime olup düzen, tertip veya düzenleme anlamına gelir. Bu kelime gayrimenkul literatüründe geliştirme uygulamalarında inşaat düzenini ifade etmek için kullanılır.
Müessese hukukta ne demek?
Kanuna uygun olarak kurulmuş ve kanuna uygun olarak faaliyet gösteren bir işletme. Kurumsallaşma. Borç doğuran ve kanunda kurulmuş olan ilişkilere de kurum denir.
Osmanlı müesseseleri nelerdir?
Devlet Teşkilatı, Devlet-i Aliyye, Divan-ı Hümayun, Harem-i Hümayun.
Müessese ne demek din?
Kuruluş: Toplum üzerinde manevi bir etki bırakan, yerleşmiş, kurulmuş bir fikir, düşünce veya algı, bir kuruluş, bir kurum, bir kurumun inşası anlamına gelir.
Mütercim ne demek kısaca?
Çevirmen, yabancı dildeki bir metni kaynak dilden hedef dile çeviren kişi iken, tercüman, çeviriyi sözlü olarak gerçekleştiren kişidir. Kısaca: çevirmen, metne dayalı çeviri işini yaparken, tercüman aynı anda sözlü çeviriyi gerçekleştirir.